Artrose in de knieDovnload 1.27 Mb.
Pagina1/7
Datum07.11.2017
Grootte1.27 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7


Artrose in de knie

Een studie in het kader van mij profiel werkstuk

Michelle Hollands

H55

De knie

De knie (articulatio genus) is een gewricht in de vorm van een scharnierverbinding in het menselijk been. Het is de schakel tussen het bovenbeen en het onderbeen en verbindt het scheenbeen en kuitbeen met het dijbeen. Deze verbinding wordt aan de voorkant beschermd door de knieschijf (patella). Vanuit het gewricht kan het been gestrekt en gebogen worden over een afstand van 140°. Daarnaast kan het onderbeen bij een gebogen knie nog 8° draaien ten opzichte van het bovenbeen. Het kniegewricht ijkt qua functie dus op een scharniergewricht, maar is in werkelijkheid veel gecompliceerder want het heeft drie bewegingsassen. Tevens wordt met de knie het gebied van het been bedoeld dat deze verbinding insluit en steunt, dus ook het omliggende weefsel. De bewegingen van de knie verlopen soepel door middel van kraakbeen. De gewrichtsoppervlakken zijn bedekt door een laag kraakbeen met een dikte van ongeveer 4 mm. Het kraakbeen is veerkrachtig weefsel en zorgt ervoor samen met het gewrichtsvocht dat de botstukken gemakkelijk over elkaar glijden. Kraakbeen bestaat voor 90% uit water gebonden aan eiwitmoleculen en suikerachtige stoffen. Het kniegewricht wordt omgeven dor een gewrichtskapsel, dat aan de binnenzijde bekleed is met gewrichtsslijmvlies (synovia). Dit gewrichtsslijmvlies maakt vocht waarin voedingsstoffen zitten voor het kraakbeen. Ook dient het als smeermiddel voor het gewricht.


De anatomie van het kniegewricht

De knie is de schakel tussen het bovenbeen en het onderbeen en bestaat uit verschillende onderdelen, botten, gewrichtsbanden, de minisci, spieren en slijmbeurzen.


Er zijn drie botstukken betrokken bij de kniebewegingen, deze zijn het bovenbeen (femur) het scheenbeen (tibia) en de knieschijf (patella). Het knie wordt functioneel gezien als één gewricht, maar binnen de gewrichtskapsel liggen eigenlijk twee gewrichten. Namelijk het gewricht tussen het bovenbeen en het scheenbeen en het gewricht tussen het bovenbeen en de knieschijf.

Hoewel het kuitbeen verbonden wordt door de knie aan het bovenbeen heeft het geen enkele invloed op het bewegen van de knie.


Deel met je vrienden:
  1   2   3   4   5   6   7


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina