Artikel ‘Anders denken (= anders voelen)’Dovnload 11.35 Kb.
Datum13.06.2018
Grootte11.35 Kb.

Artikel ‘Anders denken (= anders voelen)’

Waarom is het zo dat twee mensen een andere reactie vertonen op eenzelfde situatie? Dat heeft voor een groot deel te maken met hoe zij beiden de situatie waarnemen en interpreteren. En dan komen we dus uit op ons eigen denken. Als de wijze waarop we reageren op een situatie nogal overtrokken is, bijvoorbeeld met erg veel emotie en veel stress, is het zinvol om onze interpretaties onder de loep te nemen. Kunnen we leren situaties anders te interpreteren, dan zullen we ons ook anders gedragen en voelen als zo’n soortgelijke situatie nogmaals optreedt. Een voorbeeld:

Stel dat een anders iets doet dat jou niet aanspreekt (situatie), kan je natuurlijke reactie zijn om dat als zeer storend te ervaren (gevoel), maar tegelijkertijd jezelf terug te trekken en er niets over te zeggen (gedrag). Je laat anderen continue over je grenzen gaan. De interpretatie (of gedachte) die je mogelijk hebt in dit soort situaties is dat ‘je niet voor jezelf mag opkomen, omdat mensen je dan niet aardig vinden’. Deze interpretatie of overtuiging zorgt ervoor dat je je zo gedraagt. Nu kun je jezelf trainen in meer voor jezelf opkomen, maar dat wordt vrij lastig als je hetzelfde blijft denken over de situatie. Door de (irrationele) gedachte om te buigen naar een positieve gedachte (bijvoorbeeld: ik heb het recht op mijn eigen grenzen en ik mag deze ook aangeven aan anderen), zal er voor zorgen dat je gedrag ook makkelijk mee verandert. Makkelijker gezegd dan gedaan zul je wellicht denken -;)

Als het gaat over irrationele gedachten zijn er vijf dominante gedachtepatronen die herkenbaar zijn:Omschrijving

Voorbeeld gedachten

Gevoelens

Gedrag

Perfectionisme

Er mag niets fout gaan

Als ik iets fout doe, dan faal ik

Ik kan het beste alles zelf doen, dan gaat er niets mis


Angst, frustratie

Alles naar je toetrekken. Piekeren als er iets fout gaat. Dwangmatig gedrag om fouten te voorkomen (jezelf overhoren)

Lage Frustratie Tolerantie

Dit overkomt mij nu altijd

Mij lukt nooit wat

Ik ben voor het ongeluk geboren

De wereld is tegen mijFrustratie, irritatie

Vermijden, niets meer doen. Piekeren bij tegenslag, klagen of juist heel stil worden.

Dwingeland

Mensen moeten doen wat ik zeg

Ik kan niet tegen kritiek

Ik moet de controle houden

Dingen horen zoWoede, irritatie

Eisende uitspraken doen. Snel boos worden op mensen, verstarren.

Love-junk

Iedereen moet mij aardig vinden

Ik ben niets waardAls iemand mij niet aardig vindt, blijft er niets over van mij

Angst

Bij conflicten jezelf terugtrekken, niets zeggen, veel weglachen, stil worden, etc.

Rampdenken

Als …..gebeurt, is dat verschrikkelijk, een ramp

Angst, frustratie

Niets meer doen. Veel klagen bij anderen.

Door bij jezelf na te gaan welk soort gedachten je hebt over situaties (waarin je overtrokken gereageerd hebt) en deze om te buigen naar positieve gedachten, zal je gevoel en je gedrag ook anders zijn. Je kunt jezelf uitdagen door te vragen naar feiten of bewijzen (is het altijd nodig dat iedereen je altijd aardig vindt?), doelmatigheidsvragen (helpen deze gedachten mij en zo ja waarin?). Moeten vervangen door willen of mogen is ook een prima manier om je gedachten te herformuleren. Een gedachte als ‘ik moet alles perfect doen’, verandert dan in ‘ik mag best fouten maken, daar leer ik van’. Veelal vinden onze gedachten en interpretaties over situaties nogal onbewust plaats. Het kan even tijd kosten om na te gaan welke gedachten je eigenlijk voor jezelf vaak hanteert.

Makkelijker gezegd dan gedaan, zul je wellicht denken (lage frustratie tolerantie ;-)). Inderdaad, dit verander je niet van de ene op de andere dag. Wat kan werken is dat je een periode lang (bijvoorbeeld 2 weken) gaat bijhouden wat er gebeurt (situatie), wat je daar voelt aan emoties en de bijbehorende gedachten gaan formuleren. Zo’n periode waarin je bewust nagaat welke dominante gedachtepatronen jij vaak hebt, geeft ook veel stof om het te gaan aanpakken bij toekomstige gelijksoortige situaties.

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina