Anatomische: betreking hebbend op de anatomie als wetenschap of bezigheid, of op de structuur van een organismeDovnload 146.61 Kb.
Datum23.12.2017
Grootte146.61 Kb.

2

Sharley Vullers Luisa Akansu

Eva Schoren

Onvruchtbaarheid & vruchtbaarheid: De feiten

anatomische: betreking hebbend op de anatomie als wetenschap of bezigheid, of op de structuur van een organisme

decrypten: ontcijferen, decoderenWat zijn de oorzaken van onvruchtbaarheid en hoe krijg je toch een baby?Als koppels geconfronteerd worden met verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid, maken ze emotionele veranderingen door. Verbazing, ongeloof, verdriet en boosheid wisselen elkaar af. Geen wonder: Dokters vallen de intieme levenssfeer binnen, seks wordt een verplichte bezigheid en een medische molen van nare onderzoeken en behandelingen treedt in werking. De hoop op een kind groeit, maar in tijden van stress blijft zwangerschap juist uit. Wat zijn de oorzaken en hoe krijg je toch een baby?

Na een jaar van regelmatige gemeenschap zonder voorbehoedmiddelen zal bij vijftien van de honderd paren geen bevruchting plaatsvinden. Dit betekent niet dat er sprake is van onvruchtbaarheid (infertiliteit). De kans is veel groter dat het gaat om een verminderde vruchtbaarheid (subfertiliteit). Er zijn talloze oorzaken die hierachter schuil gaan. De kans is groot dat de wens om zwanger te worden 'te sterk' is. De vruchtbaarheid neemt door lichamelijke oorzaken met de jaren af, vooral na het 35e jaar, en psychische druk kan dit nog eens nadelig beïnvloeden.

Een man maakt voortdurend zaadcellen aan, maar vrouwen produceren maar een keer in de cyclus een eicel. Bij een regelmatige cyclus van vier weken kom je grofweg op circa 13 zwangerschapskansen per jaar. Veel mensen denken dat de ovulatie het moment is om zwanger te worden, maar feitelijk ben je dan al veel te laat.

Een andere gedachte is dat vrouwen per cyclus een kans zouden hebben van vijfentwintig procent om zwanger te worden. Dit is niet zo. Is de cyclusduur langer maar zonder ovulatie (anovulatie), dan is de vruchtbaarheid nul

Is er een duidelijk probleem met de menstruatiecyclus, dan kan een hormoonpreparaat zoals Clomid (clomifeencitraat) uitkomst bieden. Dit medicijn, dat je gedurende vijf dagen inneemt, zorgt ervoor dat er een ovulatie volgt. Het nadeel hiervan is wel dat er meerdere eicellen tegelijk kunnen gaan rijpen met een grotere kans op een meerling. Hormoonstimulatie kan namelijk leiden totoverstimulatie van de eierstokken. Soms wordt Clomid gecombineerd met andere medicijnen. In een enkel geval is er sprake van een zeldzamere oorzaak voor de hormoonstoornissen. Voorbeelden hiervan zijn een te hoog prolactinegehalte, vervroegde overgang, te lage progesteronproduktie (luteale fase insufficientie) en PCO (syndroom van Stein-Leventhal).

Een postcoitale test of samenlevingsonderzoek kan plaatsvinden voor de verwachte ovulatie en geeft inzicht in de kwaliteit van het (heldere en rekbare) slijm dat rond de ovulatie wordt afgegeven en of beweeglijke zaadcellen hierin kunnen doordringen. De bedoeling is de avond voor het onderzoek gemeenschap te hebben, waarna de arts tijdens de test een hoeveelheid slijm afneemt. Microscopisch onderzoek toont aan of er voldoende zaadcellen in aanwezig zijn.

Kunstmatige inseminatie kan zowel met zaadcellen van de eigen partner, of van een donor. IUI betekent Intra Uteriene Inseminatie, waarbij het sperma in de baarmoeder wordt gebracht. FSP betekent Fallopian Sperm Perfusion waarbij de zaadcellen in de eileider worden gebracht. Deze behandeling kan plaatsvinden bij verminderde vruchtbaarheid van de man of bij vijandig cervixslijm.

IVF betekent In Vitro Fertilisatie, ook wel reageerbuisbevruchting. Door echoscopie kan dit worden gevolgd. Met een holle naald vindt er dan een follikelpunctie plaats. Dit houdt in dat meerdere follikels (eiblaasjes) worden opgezogen. Deze cellen worden in het laboratorium met het sperma in aanraking gebracht, en wordt een bevruchting afgewacht. Gebeurt dit, dan worden een paar dagen later twee pre-embryo's met een dun buisje in de baarmoeder teruggeplaatst

Een stapje verder is ICSI. Dit betekent Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie. De procedure is hetzelfde als bij IVF, maar er wordt geen bevruchting afgewacht. In plaats daarvan wordt er in het laboratorium een enkele zaadcel geselecteerd en direct in de eicel geinjecteerd.Als er geen eicellen (meer) zijn, of in geval van erfelijke belasting bij de vrouw, kan worden gekozen voor eiceldonatie. Een donor ondergaat een IVF behandeling en de vrouw die zwanger wil worden krijgt tegelijkertijd een hormoonbehandeling om de te ontvangen bevruchte eicel te laten innestelen.

Voordat een paar overgaat tot een reeks onplezierige behandelingen is het zaak om een aantal punten te weten. Ten eerste klinkt het oneerbiedig maar sommige koppels kunnen helaas samen geen kind krijgen en wel elk apart met een andere partner. Vruchtbaarheid hoeft dus niet aan een persoon te liggen, de combinatie van twee mensen kan ook oorzaak zijn. Een ander nog veel belangrijker punt is dat als mensen de hoop op een kind laten varen, er soms toch, geheel onverwacht, een zwangerschap volgt.

Er zijn nog meer factoren. Zo geven ziekten vaak een verstoring van de hormoonbalans, met name de cyclusopbouw. Het lichaam heeft die veiligheidsmaatregel zelf ingebouwd en zorgt ervoor dat je juist niet zwanger kunt worden. In plaats van het naderen van de 'piek', stort het hormoonpeil iets in, om zich na ongeveer een week te herstellen en het 'nogmaals te proberen'. Deze hormoonstijgingen zonder ovulatie kunnen zo een of twee keer plaatshebben tot er uiteindelijk, als alle omstandigheden geschikt zijn om zwanger te worden, toch een ovulatie plaatsvindt.

De meest eenvoudige manier om zwanger te worden als overige omstandigheden normaal zijn is het toepassen van de cervixslijmmethode, naast het kijken op de kalender. Tijdens de menstruele cyclus hebben er veranderingen plaats in het slijm dat door de klieren of in de crypten van de baarmoederhals geproduceerd wordt.Waarom kunnen twee mensen samen geen kinderen krijgen en afzonderlijk met een andere partner wel?Kunnen baby's ook groeien buiten een moeders buik?

Waardoor neemt de vruchtbaarheid met de jaren af?

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina