Alter ego: Brieven uit AfrikaDovnload 77.59 Kb.
Datum17.01.2018
Grootte77.59 Kb.

Zo gek nog niet
Themaweek over psychiatrie

Van zaterdag 22  tot en met vrijdag 28 maart 2014
Maandag 24 maart start de Week van de Psychiatrie. NPO Doc sluit hierbij aan door een week lang de wereld van de psychiatrie te verkennen – die eigenlijk zo gek nog niet is. In de documentaire Alter ego: Brieven uit Afrika zien we bijvoorbeeld hoe in Afrika traditionele geneeswijzen gecombineerd worden met het westerse perspectief. En terug in Nederland maken we kennis met het leven van Wim Maljaars, beheerst door wanen en psychoses.

In onze veeleisende samenleving zijn termen als ADHD en PDD-NOS bijna gemeengoed geworden. Wat betekent dit voor de kinderen en voor diegenen die hen opvoeden? Kinderen met kopzorgen (Ingeborg Jansen, IKON, 2013) is een kritische documentaire over de toenemende diagnostisering binnen onze maatschappij.


Op 2 september 2008 werd Wim Maljaars dood aangetroffen in zijn isoleercel. Gestikt in een boterham met pindakaas, is de conclusie na onderzoek. Hieraan vooraf ging een leven vol wanen, psychoses en periodes van depressiviteit. Maker Kees Hin raakte gefascineerd door Wim en brengt zijn onvoorspelbare leven – en onverwachte dood – in kaart in De beslissing van Wim Maljaars (HUMAN, 2011).


“Wat zijn gekken, en hoe zouden we dat weten, zeker hier?” Na zijn afstuderen start een jonge psychiater van 1982 tot 1985 een psychiatrische instelling in Afrika. Omwonenden zijn sceptisch, zieke mensen worden vaak beticht van hekserij. De dokter moet samenwerken met lokale genezers en als ‘witte dokter’ is dit niet altijd even gemakkelijk. De brieven aan het vaderland over zijn beproevingen vormen de leidraad in Alter ego: Brieven uit Afrika (Hillie Molenaar, IKON, (1987).
‘Nog een laatste knuf.’ Het is maandagmiddag 25 februari 2002 wanneer de moeder van regisseur Elena Lindemans van een flat springt. Haar verzoek om euthanasie werd kort daarvoor afgewezen. Moeders springen niet van flats is een eerbetoon aan een moeder die ernstig leed onder haar psychische ziekte maar niet werd erkend door hulpverleners – en daarom geen andere uitweg meer zag (VARA, 2014).
De 67-jarige lerares Hanna Vasiljevna Michailenko uit Odessa verbleef achter jaar lang onvrijwillig in een psychiatrische instelling. Zij wilde de Russische geheime dienst KGB niet ter wille wilde zijn en weigerde te infiltreren in een groep dissidenten. De half Russische Aliona van der Horst schetst in De dame met het witte hoedje (NCRV, 1998) met behulp van een psychiater het pijnlijk relaas van een moedige vrouw.

Op de dertiende verdieping van de Amsterdamse Bijlmerbajes worden gestoorde criminelen behandeld die niet in een gewone gevangenis thuishoren. Ze worden geboeid aan handen en voeten binnengebracht en dragen een spuugmasker. De documentaire Paviljoen 7 (Zoli Schwarcz, NCRV, 2011) volgt hulpverleners en artsen in hun dagelijkse omgang met gedetineerden die in een ernstige psychiatrische crisis zijn beland – en die nergens anders terecht kunnen.


De Week van de Psychiatrie vindt plaats van 24 tot en met 30 maart. Kijk voor meer informatie op www.weekvandepsychiatrie.nl

Bekijk de wereld met andere ogen – NPO Doc

Themaweek: Zo gek nog niet

Van zaterdag 22 tot en met vrijdag 28 maart 2014 op NPO Doc

NPO Doc was voorheen bekend onder de naam Holland Doc 24.

Op de hoogte blijven? Meldt u via de website aan voor de nieuwsbrief.
Via Twitter, Facebook en Youtube is NPO Doc ook op de voet te volgen.

Het digitale kanaal NPO Doc zendt wekelijks documentaires uit rond een bepaald onderwerp. NPO Doc is 7 dagen per week, 24 uur per dag te ontvangen via internet en digitale televisie. Kijk op http://www.npodoc.nl/service voor meer informatie. Alle persberichten zijn vindbaar via http://www.npodoc.nl/pers


Op de site staan ook nog eens ruim 1000 films en radiodocumentaires on demand in het kijk- en luisterarchief. 
NPO Doc is te bekijken op de volgende manieren:
Live stream op het internet: http://www.npodoc.nl
Bij UPC Digital op: kanaal 309
Bij CAIWAY op: kanaal 118
Bij Ziggo op: kanaal 212
Bij Interactieve tv van KPN: kanaal 102
Bij Delta: kanaal 35

Holland Doc 24 maakt deel uit van het documentaireplatform van de publieke omroep met 2Doc op Nederland 2, Holland Doc Radio op Radio 1, www.npodoc.nl en het digitale kanaal.


Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina