65 Plusser: Red Jezelf door meer BewegenDovnload 6.47 Kb.
Datum20.05.2018
Grootte6.47 Kb.

65 Plusser: Red Jezelf door meer Bewegen

Prof. Dr. H. Van Coppenolle, KU Leuven,

Coördinator Europees Thematisch Netwerk “Meer Bewegen voor Oudere Personen met-of zonder handicap”

Door het steeds stijgend aantal oudere personen in Europa met- of zonder handicap is het in alle landen een steeds groter wordend probleem om deze personen zolang mogelijk actief te houden en hen daardoor de hoogst mogelijke levenskwaliteit te bezorgen.

Meer bewegen, minstens 30 minuten dagelijkse bewegingsactiviteit, is daartoe echt noodzakelijk zoals dit wetenschappelijk ontegensprekelijk werd aangetoond. Door meer bewegen kunnen oudere personen zich beter “redden tegen vervroegde aftakeling”, en langer psychologisch en sociaal op niveau blijven functioneren.

Met deze doelstelling voor ogen om oudere personen van Europa, met-of zonder handicap , meer aan het bewegen te krijgen, financierde de Europese Commissie van 2004-2009 een Europees Thematisch Netwerk waarin specialisten van alle Europese landen in deze materie de volgende concrete resultaten uitwerkten:  1. Het uitwerken van een gemeenschappelijk Europees studieprogramma op masters niveau voor specialisten in aangepaste bewegingsactiviteiten voor oudere personen.

  2. Het uitwerken van een studieprogramma in de opleiding voor alle zorgverleners (verplegers, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, enz.) dat de belangrijke aspecten van meer bewegen voor oudere personen beklemtoont.

  3. Het realiseren van een DVD in alle Europese talen “Nooit te oud om Actief te zijn. Het Plezier van het Bewegen”, die praktische bewegingssituaties toont die oudere personen kunnen uitvoeren, binnen, buiten en in het water.

  4. Het realiseren van activiteitskaarten in alle Europese talen, die aan oudere personen en zorgverleners heel concrete informatie verschaffen om allerlei bewegingsactiviteiten bij oudere personen uit te voeren en aan te bieden

  5. Het realiseren van een brochure in alle Europese talen die de noodzaak van meer bewegen bij oudere personen aantoont en hen tot meer bewegen motiveert.

  6. Het verspreiden van al deze realisaties in alle Europese landen en het ter beschikking stellen van al deze realisaties “on line” op de website van het Thematisch Netwerk www.thenapa2.org

Al deze praktische verwezenlijkingen worden toegelicht, gedemonstreerd en ter beschikking gesteld van de aanwezige zorgverleners, zodat ze deze zo belangrijke informatie en motivatie zouden kunnen doorgeven aan hun cliënten, en zodat steeds meer oudere personen zichzelf zouden kunnen “redden door meer bewegen”.

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina