[]Dovnload 154.42 Kb.
Datum07.11.2017
Grootte154.42 Kb.
Persbericht

Datum
26 februari 2015

Inlichtingen bij
E. Keizer

Nummer
201513

Telefoonnummer
06-31763844


E-mail
ekeizer@vallei-veluwe.nl
Samenwerking voor water en natuur 

Meer dan 35 miljoen euro trekken de provincie Gelderland en de drie Gelderse waterschappen (Vallei en Veluwe, Rijn en IJssel, Rivierenland) uit om tussen 2016 en 2022 de natuur te versterken, de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen en de verdroging tegen te gaan.


Donderdag 26 februari ondertekende dijkgraaf Tanja Klip-Martin namens Waterschap Vallei en Veluwe de overeenkomst met de provincie. De samenwerking betreft voor dit waterschap nu 280 hectare verdrogingsbestrijding en 13 hectare ecologische verbindingszone. Ook is er samenwerking op gebied van grondwater en energiewinning.

Samen met de provincie werkt het waterschap zo aan een klimaatrobuust watersysteem waarin landbouw en natuur tot hun recht komen


Alginaatwinning uit Nereda-Epe

Nieuw en bijzonder is de beoogde samenwerking op gebied van alginaatwinning tussen Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel en de provincie. Hiermee wordt een impuls gegeven aan de terugwinning van alginaat (een bindmiddel) op de Nereda- rioolwaterzuivering in Epe en de toepassing ervan in bijvoorbeeld de papier- en textielindustrie in Gelderland.


Projecten

Ieder half jaar wordt met de provincie bekeken of er nieuwe projecten bij de overeenkomst gevoegd kunnen worden, bijvoorbeeld van particuliere grondeigenaren.Op dit moment staan er vijf projecten in de overeenkomst die de verdroging bestrijden. Ze worden voor 2022 uitgevoerd:

  1. Lampenbroek (bij Klarenbeek, gemeente Voorst).

  2. Renkumse Beek (bij Renkum)

  3. Gulbroek Oost (bij Heerde).

  4. Landgoederen Valleilint (bij Voorthuizen).

  5. Klimaatproject Voorstonden-Leusveld-Oekense Beek (tussen Voorst en Brummen).

Daarnaast legt het waterschap een ecologische verbindingszone aan van 13 hectare rond de Verloren Beek bij Epe.

///

Waterschap Vallei en Veluwe zorgt voor veilige dijken, schoon en voldoende oppervlaktewater en gezuiverd afvalwater in het gebied tussen IJssel, Nederrijn, Utrechtse Heuvelrug en Randmeren. Samenwerken en vernieuwen zijn essentieel in ons werk.
Volg persberichten en ander nieuws over Waterschap Vallei en Veluwe op www.twitter.com/valleienveluwe/Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina